In deze instructie gebruiken we als voorbeeld het scherm "Verzuimmeldingen". Het is niet de bedoeling om hier het onderwerp"verzuimmeldingen" te behandelen. Dit wordt in een andere instructie toegelicht. Hier gebruiken we het "verzuimmeldingen scherm" om u een beeld te geven van de wijze waarop een "filter" in ComTak gebruikt wordt.
Het filter
Met het filter bepaalt u welke gegevens u wilt zien. Zo kunt u uw eigen lijsten maken. In de schermafbeelding hieronder ziet u een overzicht van verzuimmeldingen. Dit ziet u aan de titel boven het filter.
U ziet in dit scherm een filter en een resultaat. Met het filter kan bepaald worden welk resultaat u ziet (in dit voorbeeld dus welke “Verzuimmeldingen”). Alle filters staan op “onbeperkt”, behalve "Type" en de datumselectie, wat betekent dat u alle verzuimmeldingen ziet voor de studenten die op 12-8-2010 van toepassing waren. U zou hier bij voorbeeld kunnen filteren op
- Student (persoon)
- Type
- Geoorloofd
- Combinatie van filters
Door de filters hierboven te combineren kunt u zelf bepalen welke verzuimmeldingen u wilt zien. Zo kunt u de combinatie Persoon (student) en datum gebruiken, om van een bepaalde student alle verzuimmeldingen te zien van een periode.
Zoals u ziet toont het resultaat een aantal verzuimmeldingen voor Derk Kleinsman. Vanuit het resultaat zouden we een verzuimmelding kunnen selecteren om de details te bekijken.
Van belang is dat de filteronderdelen die gemarkeerd zijn met een * verplicht zijn. U dient deze in te vullen.
Het filter "Student:"
Een filter dat veel voorkomt is het filter “Student”. Dit filter bestaat vaak uit twee onderdelen, het filter “Klas” en het filter “Naam”. Beide werken dan los van elkaar. Als u eerst een klas selecteert en dan de lijst studenten open klapt, ziet u alle studenten van die klas. Laat u het eerste filter op onbeperkt staan en kiest u een student uit de lijst dan zal ComTak de klas invullen. Het zoeken van een student in de namenlijst gaat eenvoudig door de eerste letters van de naam in te typen. De pasfoto van de student wordt getoond in het dropdownmenu van de persoon. In uw persoonlijke gegevens kunt u zelf bepalen of de dropdown met foto's of zonder foto's getoond wordt.
LET OP: Soms is het studentfilter gecombineerd met het klasfilter.
In deze situatie is het eerste gedeelte “klas” slechts bedoeld om snel een student te kunnen vinden. Het filter zal het resultaat echter niet filteren op klas maar alleen op student. Het betreft hier namelijk een studentfilter!
In andere gevallen zijn er twee filters: Klas en Student. Ze staan dan los van elkaar en voor het filter "Klas" ziet u ook het label "Klas". In deze gevallen filtert u hier ook op de klas en zou u als resultaat de gegevens van alle studenten uit een klas zien (mits u natuurlijk niet op 1 student filtert)
In het voorbeeld hierboven ziet u het filter van het rooster. Zoals u ziet zijn Klas en Student hier 2 filters. U kunt ze dan ook los van elkaar gebruiken. U kunt hier dus ook filteren op klas.
Persoon, Medewerker, Student of Klant
ComTak kent verschillende filters voor personen. Als u in een filter alleen studenten kunt selecteren ziet u hier het filter "Student". Kunt u alleen een medewerker selecteren, ziet u hier het filter "Medewerker". Zo ook voor "Klant". Kunt u echter een combinatie van deze personen kiezen, bijvoorbeeld medewerkers of studenten dan ziet u hier het filter "Persoon". U kiest dan eerst een "Type" persoon en daarna de persoon.
Meer weten?
- Alle instructies van het forum "Beginnen met ComTak":
http://support.prodata.nl/hc/nl/articles/200058338
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.